Featured

Στενά Νέστου Ποταμού

Mια υδάτινη διαδρομή σπάνιας ομορφιάς, σας προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις και εμπειρίες. Συνολικά το πέρασμα του ποταμού διαρκεί πέντε ώρες και αυτό εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα των νερών, που διαφέρει από εποχή σε εποχή.

 

 

Δείτε: Χάρτης Wikimapia

Τοποθεσία: Πηγάζει από Bουλγαρία και κατευθυνόμενος ΝΑ εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος.

Γεωγραφικές Συντεταγμένες:41,10 Β, 24,45 Α.

Εμβαδόν (εκτ.): 500

Υπερθαλλάσιο ύψος (m): 0-1500

Απόσταση: 15 km από Ξάνθη μέσω Ε.Ο Ξάνθης-Καβάλας (Περιοχή Γαλάνης).

Μήκος (km): 150 (εντός Ελλάδος

Υφιστάμενο νομικό καθεστώς προστασίας: 1) Περιοχή ειδικής προστασίας για τα Στενά και τη Κοιλάδα Νέστου. 2) Ειδικά προτατευόμενη περιοχή (Σύμβαση Βαρκελώνης). 3) Καταφύγιο ή εκ τροφείο θηραμάτων. 4) Απαγόρευση υλοτομιών, γεωτρήσεων, ρίψης απορριμμάτων.

 

{gallery}stena_nestou{/gallery}

 

Το δασικό – υδάτινο οικοσύστημα του Νέστου είναι διεθνούς σημασίας, αποτελεί εθνικό πάρκο, προστατεύεται με τη διεθνή συνθήκη Ramsar και είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.

Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του νότιου τμήματος της οροσειράς της Ροδόπης, κοντά στο εγκαταλειμμένο σήμερα χωριό των Λιβερών, ο ποταμός σχηματίζει τα Στενά, μια διαδρομή 22χλμ. με συνεχείς μαιάνδρους. Η περιοχή περιλαμβάνεται στις "Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδος" και στις "Περιοχές Ειδικής Προστασίας", σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 79/409.

Κρυστάλλινα νερά, από φυσικές πηγές, σε διάφορα σημεία, διαμορφωμένα με τέχνη από το Δασαρχείο, ξεδιψούν τους επισκέπτες. Χώροι αναψυχής με πάγκους, τραπέζια και στέγαστρα, φτιαγμένοι με μεράκι, προσφέρονται για φαγητό και ξεκούραση.

Τα μαρμαρογενή πετρώματα της περιοχής, διαβρωμένα αιώνες τώρα από την συνεχή ροή των νερών του ποταμού, δημιουργούν απότομες βραχώδεις πλαγιές και πολλές σπηλιές, μερικές από αυτές ορατές από την διαδρομή, με θαυμάσιους διακόσμους από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Τοπίο ιδιαίτερης αισθητικής, με φυσικές ομορφιές, συνεχώς μεταβαλλόμενες στο χώρο και στο χρόνο.

Το φθινόπωρο, με τα πλούσια χρώματα των δέντρων και θάμνων της περιοχής, μπορεί να περπατήσει κανείς πάνω στο παλιό καλαίσθητο λιθόστρωτο μονοπάτι, που οδηγεί τον επισκέπτη άλλοτε ψηλά στις απότομες βραχώδεις και άλλοτε χαμηλά στις αμμώδεις όχθες του ποταμού, πάντα με ασφάλεια, πάνω ή δίπλα από τις γραμμές του τρένου.

Πλούσια βλάστηση με ποικιλία δέντρων και θάμνων όπως πλατάνια, σκλήθρα, ιτιές, αγριοκουμαριές, κέδρους, βελανιδιές, αγριοπασχαλιές και αγριελιές, σπάνια αγριολούλουδα, όπως βιολέτες, ίριδες, ορχιδέες, ανθισμένα ανάλογα με την εποχή επίσκεψης. Ιδιαίτερα σπάνια πουλιά όπως ερωδιοί, αετοί, γύπες και ακόμη σπανιότερα θηλαστικά όπως οι βίδρες. Ο χώρος παντού γύρω προσφέρεται για φωτογράφηση όλες τις εποχές.

 

Ένα Ταξίδι με το τραίνο...

Η σιδηροδρομική χάραξη, που έγινε το 1891, αποτελούσε, εδώ και πολλά χρόνια το κύριο μεταφορικό μέσο για τους κατοίκους της δυσπρόσιτης ορεινής περιοχής. Σήμερα η γραμμή συνεχίζει να λειτουργεί, και ο πανέμορφος σταθμός των Λιβερών, κατάλληλα διαμορφωμένος και εξοπλισμένος από τις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΣΕ, εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών θυμίζοντας τις παλιές μέρες δόξας, τότε που ο τόπος έσφυζε από την ανθρώπινη παρουσία των γύρω χωριών, Λιβερών και Κρωμνικού.

Ανακαινισμένες καλόγουστα οι εγκαταστάσεις του παλιού σταθμού από τον ΟΣΕ και κατάλληλα διαμορφωμένες, φιλοδοξούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες για αναψυχή των επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, που συνεχώς πληθαίνουν στην περιοχή. Αναψυκτήριο, εστιατόριο, δύο διαμερίσματα των 16 κρεβατιών συνολικά και ο περιβάλλων χώρος του παλαιού σταθμού, αναπλασμένος με πλακόστρωτα μονοπάτια, υπαίθριες ψησταριές και πάγκους, καλύπτουν επαρκώς και με σεβασμό το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής, δίνοντας τη δυνατότητα στους εραστές της φύσης να ζήσουν αξέχαστες στιγμές γαλήνης σε ένα μαγευτικό χώρο, που όμοιος του δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα.

Από την κοινότητα Γαλάνης αρχίζει ένα παρακλάδι από το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι (Ε6) με προορισμό τα Λιβερά και τη Σταυρούπολη παράλληλα με τις όχθες του Νέστου. Ακολουθώντας το μονοπάτι (Ε6) και φτάνοντας στα Λιβερά ο επισκέπτης μπορεί να αναπαυθεί και να επισκεφθεί το σπήλαιο των Λιβερών.

 

Τα Λιβερά (εγκαταλειμμένο χωριό)

βρίσκονται στην καρδιά των Στενών του Νέστου σε ένα κατάφυτο τοπίο, αποτελώντας πρακτικά το μοναδικό σημείο ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στο χώρο. Την φυσική ηρεμία και τη γαλήνη του τόπου διασπά μόνο το μοναχικό κουδούνισμα από τα μικρά κοπάδια που υπάρχουν στην περιοχή και το βουητό του τραίνου, καθώς μπαινοβγαίνει μέσα στις 28 γαλαρίες των 18 χιλιομέτρων της διαδρομής από τους Τοξότες έως τη Σταυρούπολη, κατασκευασμένες όλες με τα ελάχιστα τεχνικά μέσα στις αρχές του αιώνα. Οι ίδιες οι γαλαρίες και τα έργα αντιστήριξης δεξιά και αριστερά της γραμμής, προκαλούν το ενδιαφέρον του οδοιπόρου επισκέπτη. Φτιαγμένα όλα με τα χέρια από ντόπια φυσικά υλικά, στο πέρασμα του χρόνου έχουν καλυφθεί με βρύα και ξηρόφυτα και δύσκολα διακρίνονται από τους βράχους γύρω. Σποραδικές μαρτυρίες της ανθρώπινης προσπάθειας οι ολοστρόγγυλες τρύπες του λοστού, για το σπάσιμο βράχου και τα δυσκολοδιάκριτα σήμερα σκαλισμένα ονόματα των εργατών πάνω στο γκρι χρώμα του μαρμάρου.

Επίσης με λίγη ώρα ανάβασης, στην θέση "ύψωμα Καρπούζι", ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά σε μια καταπληκτική θέα βλέποντας τον κάμπο της Ξάνθης και Χρυσουπόλεως, την Θάσο καθώς και τη Λήμνο.

Στην κοινότητα Τοξοτών υπάρχει το αρδευτικό φράγμα του Νέστου όπου δημιουργείται βιότοπος στον οποίο παρατηρούνται ενδιαφέροντα πουλιά, όπως οι Ερωδιοί.

 

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Δασαρχείο Καβάλας: 2510 - 247042, 461803
Κέντ. Ενημέρωσης Δέλτα Νέστου (Κεραμωτή): 25910 - 51831
Εταιρ. Προστασίας της Φύσης & Οικοανάπτυξης (Χρυσούπολη): 25910 - 24289, 23144
Κέντρο Ενημέρωσης Βιστωνίδας: 25410 - 96646
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δασαρχ. Ξάνθης: 25410 - 21212

 

Δείτε Ακόμη:

Διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6

Hellaspath.gr: Ορειβατικές διαδρομές περιοχής

Greekscapes: Στενά Νέστου

Αξιόλογο τουριστικό αφιέρωμα από το ixanthi.gr

Δέλτα του Νέστου (από τη Νομαρχία Καβάλας)

Δέλτα Νέστου και Λιμνοθάλασσες Κεραμωτής (ΥΠΕΧΩΔΕ)

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία - Δέλτα Νέστου

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία - Στενά Νέστου